A Family Home Kft. úttörő az építőanyag gyártásban. Cégünk több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a könnyűszerkezetes és energiatakarékos SIP házak tervezésében és kivitelezésében. Profilunknak köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a megnövekedett rezsik miatt leállásra kényszerülnénk! Az ellátás folyamatos és zavartalan!

Pedig több hír kering arról, hogy több építőipari cégnek le kell állnia.

Lásd hvg.hu hírét:

“A radikálisan megemelkedett rezsi miatt több cég gyáregységeit is le kellett állítani. Elbocsátásokra is számítani lehet.

A földgázárak drasztikus emelkedése miatt nyár közepe óta szünetel a termelés a Zalakerámia Zrt. két hazai üzemében, és a múlt hónapban csak az egyik gyáregység újraindításáról döntött a cég. Az építőanyag-ipari ágazatban több nagyvállalatot sújt a megrendelések csökkenése, köztük a Velux Magyarország Kft.-t is – írja a 24.hu.

Az energiaigényes kerámiaipart jelentősen sújtja az energiaárak megugrása, mivel a gyártás során gáztüzeléssel előállított forró levegővel égetik a termékeket. Hónapok óta nehézségekkel küzd a kerámiacsempék és -lapok gyártásában piacvezető Zalakerámia Zrt. is. A cég mintegy három hónappal ezelőtt mindkét gyárában – a Zala megyei Tófejen (ez októberben újraindult) lévő központi üzemében és a Nógrád megyei Romhányban lévő egységében – leállította a termelést, mondta el a lapnak Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉÁSZ) elnöke.

A leállások során a dolgozókat állásidőre küldték, vagyis az alapbérüket kifizetik, illetve karbantartási munkákra berendelhetik őket, de a gépsorokon nem termelnek. A cégnél létszámstopot hirdettek, de a vezetés arra törekszik, hogy elbocsátásokra ne kerüljön sor. A kapacitások visszaépítése ugyanis nagyon nehéz az építőanyag-gyártásban: az itt dolgozók azonnal elmennek más szektorokba dolgozni. Az üzemleállás szintén kockázatos lépés, mert az ágazatban nagyon könnyen és gyorsan el lehet veszíteni a piaci részesedést: ha nincs kibocsátás, akkor a versengő import kiszorítja a kereskedelmi hálózatok kínálatából az adott termékfajtát.

Egyelőre kisebb mértékben, de az építőipari rendelésállomány szűkülése is érinti az ágazatot. A főképp tetőtéri ablakokat és árnyékolókat gyártó Velux Magyarország Kft. fertődi üzemében októberben a termelés bizonyos területein csökkentették a munkanapok számát 8 munkanappal az év végéig. “A társaság vezetősége is reagált a háborús helyzet és a Covid–19 okozta gazdasági változásokra. A jelenlegi gazdasági kilátások minden ország, vállalat és ember számára bizonytalanok. Azonban mindig azt tartjuk szem előtt, hogy intézkedéseinkkel biztosítsuk a jövőbeni üzletmenetünket és ezzel együtt munkavállalóink hosszú távú foglalkoztatásának lehetőségét” – válaszolta a lapnak a társaság, amelynek Győr-Moson-Sopron megyei üzemében egy kisebb létszámleépítés is történt.

A cikk szerint októberben további két ismert nyugat-magyarországi építőanyag-gyártó vállalatnál is leépítenek. A 32,4 milliárdos forgalmú, ablak- és ajtóvasalatokat készítő Roto Elzett Certa Kft. lövői üzemében a 700 fős állományból körülbelül 30 főt bocsátanak el. Az elsősorban ajtó- és portálzárakat gyártó 3,2 milliárdos bevételű DOM-Elzett Kft. soproni üzemében pedig 75 főt, vagyis az állomány több mint felét érintő létszámleépítést kezdeményeztek.”

Forrás